Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pablo Picasso

 Pablo Picasso, aki teljes nevén Pablo Diego José Santiago Francisco de Paula Juan Nepomuceno Crispín Crispiniano de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz Picasso

Spanyol festőművész, a 20. századi avantgárd egyik legjelentősebb festője.

Pablo a tizenegyedik unokaként jött világra 10 lánytestvér közé. Az újszülött lilán és élettelenül született, ezért halottnak nyilvánította a bába. Amíg ő az édesanya ellátásával foglalkozott, egy nagybácsi a szivarja füstjét a csecsemő arcába fújta, mire ő macskanyávogáshoz hasonló hangokkal reagált. A bába megmentette a kisfiú életét. A vajúdás alatt agyvérzés alakulhatott ki, ami légzési elégtelenséget okozott, megmagyarázva a lila bőrszínt és a légzés hiányát.

Picasso általános értelmi fejlődése visszamaradt az agyvérzés következtében, az iskolába lépve képtelen volt megtanulni írni, olvasni, számolni. Ugyanakkor már korán megnyilvánultak rajzolási és színezési adottságai, ezért képzőművész édesapja hozzáfogott képzéséhez mikor Pablo óvodás volt.

10 éves kora körül apja olyan tanítót vett fel Picasso mellé, aki a betűket és számokat, mint rajzi elemeket tanította meg neki. Így tanult meg írni, olvasni, ám az ábécé rendjét soha nem volt képes megjegyezni. Tehát Pablo Picasso tizenéves kora előtt értelmi fogyatékos volt , bal agyféltekéje károsodott - ezt később orvosi vizsgálatok igazolták. A bal agyfélteke károsodása következtében a jobb, azaz kreatív oldal szárnyalhatott.